Please select a page template in page properties.

Weishaupt skupina na sejmu ISH Energy 2019 Frankfurt

V okvirju mednarodnega sejma ISH Energy 2019 v Frankfurtu bo Weishaupt skupina pod geslom „blizu & osebno“ predstavila svoj obsežen program proizvodov in storitve za strokovne partnerje, v novi hali 12.0 na več kot 2.600 m2 veliki razstavni površini.

Weishaupt skupina zaposluje več kot 3.500 sodelavcev in spada med vodilna podjetja za gorilnike, ogrevalne sisteme, toplotne črpalke, solarne sisteme in avtomatizacijo zgradb.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1932 in deluje kot holding družba: Weishaupt skupina zajema tri družbe pod eno streho, ki delujejo na področjih energijske tehnike (Weishaupt), pridobitve energije (BauGrund Süd) in upravljanja z energijo (Neuberger avtomatizacija zgradb).

V okvirju mednarodnega sejma ISH Energy 2019 v Frankfurtu bo Weishaupt skupina pod geslom „blizu & osebno“ predstavila svoj obsežen program proizvodov in storitve za strokovne partnerje, v novi hali 12.0 na več kot 2.600 m2 veliki razstavni površini. Razstavljena bodo sledeča področja produktov iz treh Weishauptovih poslovnih področij:

Energijska tehnika:

 • stenski plinski kondenzacijski kotli od 2 do 800 kW z ustreznimi komponentami
 • talno stoječi plinski kondenzacijski kotli od 2 do 1.200 kW z ustreznimi komponentami
 • talno stoječi oljni kondenzacijski kotli (do 45 kW) z ustreznimi komponentami
 • visoko učinkovite in kompaktne toplotne črpalke z energijskim virom zrak, zemlja, voda (do 180 kW)
 • Split toplotne črpalke (do 16 kW)
 • solarni sistemi, solarne komponente in hranilniki/postaje
 • sistemi za regulacijo in daljinsko upravljanje
 • plinski, oljni in kombinirani gorilniki z digitalno avtomatiko (do 32.000 kW), uporabno tudi za simultano obratovanje nad 1 MW
 • raznolike servisne storitve za inštalaterje in monterje pri svetovanju, načrtovanje/projektiranje, naročanje, dobavo, montažo/zagon in storitve za kupca

Pridobitev energije:

 • geoplus®-vrtanje zemeljskih sond
 • hydroplus®-vrtine za slanico
 • avtomatična kontrola kakovosti tesnjenja vrtine

Upravljanje z energijo:

 • avtomatizacija zgradb

 

1. Kondenzacijska tehnika

1.1 Novo: plinski kondenzacijski kotel Thermo Condens WTC-GW 80/100-A

Z novim kondenzacijskim kotlom WTC-GW 80/100-A je Weishaupt razširil razpon moči svojih stenskih kondenzacijskih sistemov iz sedanjih 60 kW na 100 kW, ter v kaskadi tudi do 800 kW.

Visoka kakovost novih naprav se že začne pri ohišju. Zaradi zelo kakovostnega obešenja ter izravnalne naprave je možno napravo namestiti natančno in v kratkem času. Hrbtna stran za kable omogoča enostavno in jasno ožičenje, ter ima optimalen dostop zaradi poševno oblikovanega pokrova. Elektronika (desno) je zaščitena proti pršeči vodi, ter je ločena od hidravlike in mehanike (levo).

Visokozmogljivi toplotni izmenjevalec je iz kakovostne zlitine aluminij/silicij. Odlikuje ga visoka toplotna prevodnost (6,7-krat boljše kot legirano jeklo), učinkovitost, robustnost in dolgoživost. Velike revizijske odprtine omogočajo enostavno vzdrževanje naprav.

Samokalibrirajoč Weishaupt SCOT (Safety Combustion Technology) sistem sistem zagotavlja optimalno zgorevanje tudi pri različnih sestavah plina. Modulacijsko območje omogoča moč navzdol do 14,4 kW (pri 50/30 °C).

S pomočjo asistence za zagon je možno omejiti razpoložljive konfiguracije naprave, glede na priključene komponente. Potrebno je še samo izbrati prihodnjo hidravliko. Nato se avtomatično nastavijo vsi parametri in stikalni izhodi. To olajša zagon, prihrani čas, poveča funkcionalno varnost ter prepreči napake pri nastavitvah.

Weishauptov energijski upravljalni sistem (WEM) je univerzalno uporaben in razširljiv, tudi za kompleksne sisteme naprav. Zahvaljujoč serijskem LAN vmesnikom ter Weishauptovem portalu za upravljanje naprav, lahko novi plinski kondenzacijski kotel enostavno komunicira prek interneta z osebnim računalnikom, pametnim telefonom ali tablico. Pri tem so zagotovljeni najvišji varnostni standardi.

1.2 Novo: oljni kondenzacijski kotel Thermo Condens WTC-OB B (20-35 kW)

Po uvedbi WTC-OB 18-B v letu 2018 obstajajo sedaj tudi novi oljni kondenzacijski kotli nove generacije z močmi 25, 30 in 35 kW. V novih kotlih deluje tovarniško nastavljen Weishauptov modri gorilnik purflam®.

Glede na toplotno zahtevo se vklopi na stopnjo 1 ali pa na stopnjo 2 in je pri tem zelo varčen z kurilnim oljem.

Visokozmogljivi toplotni izmenjevalec iz aluminij/silicij zlitine je v celoti toplotno izoliran in skrbi za letno energijsko učinkovitost 92%. To ustreza razredu energijske učinkovitosti A. Veliki odprti prečni prerezi ter dostopnost od spredaj omogočajo enostavno vzdrževanje kotla.

Zaradi integrirane kombinacije izolacije proti hrupom za odvodne pline in sesalni zrak je delovanje zelo tiho. Znotraj kotlovske obloge se dodatno nahajata, za vzdrževanje enostaven, oljni filter in odzračevalnik.

 

2. Toplotne črpalke

2.1 Novo: zrak/voda toplotna črpalka Biblock WWP LB (10 kW)

Nova modulirana Weishaupt zrak/voda toplotna črpalka Biblock WWP LB ima razpon moči od 3 do 10 kW. Izstopajoče je tiho in učinkovito delovanje ter moderno in privlačno ohišje zunanje naprave. Zunanja naprava z novim dizajnom ima velikoploskovni uparjalnik s spremno površino 45 kvadratnih metrov ter poseben BlueFin premaz za dodatno zaščito proti koroziji. Posebno oblikovane lamele in inovativni ventilator, oblikovan po vzoru sovjih peruti, omogočajo zelo tiho delovanje. Pri razdalji 1,5 metra so doseženi 35 dB(A). To ustreza najstrožjim lokalnim zahtevam (mejne vrednosti v stanovanjskih naseljih in zdraviliščih). Visoko učinkovitost prinaša elektronski ekspanzijski ventil.

V notranji enoti je vgrajen scroll-kompresor s hitrim inverterjem, ki skrbi za miren tek, hitro doseganje željenih vrednosti ter dolgoživost. Zaradi parnega vbrizga ter dodatnega toplotnega izmenjevalca z elektronskim ekspanzijskim ventilom deluje nova Biblock TČ pri zunanjih temperaturah do -22 °C in generira temperaturo predtoka do 65°C. K bogati serijski opremi spada odzračevalni sistem, sistem za izločevanje mulja, kompletna oprema za hlajenje, senzor volumskega pretoka z integriranim kalorimetrom ter dodatni generator toplote za ogrevanje in toplo sanitarno vodo.

Upravljanje nove TČ je izvršeno prek sistemske naprave z barvnim zaslonom in LED indikatorjem. S pomočjo integrirane asistence za zagon se izbere ustrezna hidravlična shema in napravi hiter ter enostaven zagon naprave.

2.2 Novo: intuitivno upravljanje za vse Weishauptove Monoblock toplotne črpalke

V prihodnje ponuja Weishaupt za vse Monoblock TČ intuitivno upravljanje prek 4,3 colskega barvnega zaslona na dotik z LED indikatorjem. V upravljalnem nivoju se nahaja enostavna funkcija za segrevanje in ohlajevanje. Dodatno se prikazuje: datum/ura, temperatura predtoka, sanitarne vode in zunanja temperatura, stanje toplotne črpalke ter izbira trenutnega nivoja. Zeleni LED indikator zraven zaslona na dotik prikazuje, da toplotna črpalka deluje brez napak.

 

3. Hranilniki in postaje

3.1 Novo: postaja za stanovanje WHI apartment

Nova elektronsko regulirana Weishauptova postaja za stanovanje WHI apartment združuje v eni inštalacijski enoti funkcije prenosa toplote, gretja sanitarne vode in zajetje porabe.

Gradbeniki, strokovni načrtovalci in strokovni obrati vedno bolj koristijo postaje za stanovanja, tako v novogradnjah, kot tudi v obstoječih objektih. Razloga sta visoka higiena sanitarne vode ter kompatibilnost s kondenzacijskimi kotli in toplotnimi črpalkami. Vse to v kompaktni izvedbi ene razdelilne omare. Področja uporabe so npr. enodružinske hiše in vsi objekti z visokimi zahtevami za higieno sanitarne vode.

 

4. Plinski, oljni in kombinirani gorilniki

4.1 Novo: regulacija št. vrtljajev in O2 za kompaktne gorilnike serije W

Weishaupt nudi sedaj za namen varčevanja energije tudi regulacijo št. vrtljajev in O2 za svoje kompaktne gorilnike serije W (do 570 kW).

Regulacija št. vrtljajev ventilatorja skrbi za očitno redukcijo električne porabe (do 70%) in hrupa (do 9 dB(A)) ter mehkejši štart gorilnika. O2 regulacija pripomore k varčevanju goriva, enakomerno zgorevanje ter varno nadzorovanje.

4.2 Novo: razširitev proizvodov Ultra LowNOx-tehnologije PLN in 4LN+ARF

Zaradi vedno ostrejših zahtev glede NOx-emisij v EU ter državah kot so Kitajska in ZDA je Weishaupt razširil svoj program Ultra LowNOxgorilnikov. S plinskimi gorilniki WM-G30 (do ca. 4.200 kW) je Weishaupt razširil svoj program PLN-gorilnikov. PLN pomeni Premix-LowNOx – sistem, ki kombinira predmešanje s površinskim zgorevanjem. Bistvena prednost tega zgorevalnega sistema leži v tem, da se lahko poleg standardnih kotlov uporabijo tudi kurišča z bistveno manjšo geometrijo ter se dosežejo NOx vrednosti pod 20 mg/kWh. S plinskimi gorilniki WM-G50 (do 11.000 kW) in kombiniranimi gorilniki WM-GL20 (do 2.000 kW) oz. WKmono-GL80 (do 17.000 kW) je Weishaupt razširil svoj program LowNOxverzij 4LN s povratkom dimnih plinov (ARF), ki dosegajo NOxvrednosti pod 30 mg/kWh (pri plinu). Verzija 4LN gorilnika vsebuje sistem za povratek dimnih plinov, ki ima regulacijske komponente integrirane v gorilniku. Posebno usklajene mešalne naprave ter digitalna vžigalna avtomatika skrbijo, da je zagotovljen zanesljiv vžig, visoka stabilnost plamena ter varno obratovanje.

 

5. Neubergerjeva avtomatizacija zgradb za najvišje zahteve

Obširne informacije o novostih se nahajajo www.neuberger.net

 

6. Geotermalna energija iz plitkih virov: storitve podjetja BauGrund Süd

6.1 geoplus® zemeljske sonde

Toplota iz zemlje je okolju prijazen in dolgotrajen vir energije. BauGrund Süd je vodilno podjetje na področju geotermalne energije, ki lahko s svojo kompetenco in znanjem ponudi transparentno in jasno ponudbo za investitorje in ogrevalna podjetja.

geoplus®-zemeljska sonda od BauGrund Süd-a je vedno celovit projekt, kjer so vsi koraki vključeni, od analize lokacije vse do priključitve toplotne črpalke. To velja tudi za stroške.

6.2 hydroplus® vodnjak

Podtalnica je najučinkovitejši vir energije, če gre za toplotne črpalke. Weishauptova voda/voda toplotna črpalka lahko pridobi do 5-krat vložene električne energije. Predpostavka za to je profesionalno izveden termični vodnjak, ki zagotavlja stalno koriščenje podtalnice kot energijski vir. V ta namen ima Weishaupt svojo hčerinsko podjetje BauGrund Süd. Vodilno podjetje v Evropi na področju geotermalne energije ima tudi za termične vodnjake znanje in sposobnosti izdelati transparentno in varno ponudbo.

6.3 Avtomatična kontrola kakovosti tesnjenja vrtine

geoplus® zemeljske sonde od BauGrund Süd-a imajo sedaj avtomatično kontrolo kakovosti tesnjenja vrtine. Z uporabo markiranih polnilnih materialov in precizne merilne tehnike se dokazuje strokovna izdelava tesnjenja vrtine.

Tesnjenje vrtine je zelo pomembna podrobnost zemeljskih sond. Prostor med steno vrtine in zemeljsko sondo se zatesni s posebnim gradbenim materialom. Stiskanje skrbi za optimalno termično povezavo zemeljske sondo na okoliško zemljo. S tem se tudi prepreči nezaželena povezava dveh plasti podtalnice, t.i. „hidravlični kratek stik“.

Najbolj poznane pomanjkljivosti pri napravah z zemeljsko sondo so povzročene zaradi nezadostnega tesnjenja vrtine. Tukaj se nikakor ne sme varčevati na napačnih mestih.

Up