Please select a page template in page properties.

Weishaupt: zgodba o uspehu. Že od leta 1932.

Po letu 1800

Na začetku 19. stoletja je Joseph Anton Weishaupt začel v Schwendiju proizvajati kovaške mehove. V »obveščevalnem listu za okrožje Biberach« je leta 1842 zapisano, da izdeluje »[...] vse vrste kovaških mehov, namenjene kovačem, ki izdelujejo kladiva, podkve in orožje, na splošno za vse, ki delajo z ognjem, saj so predvsem zelo uporabni in dobro izdelani […] Kakovost in uporabnost sta vedno zagotovljeni. – Mimogrede, mehovi Weishaupt so priporočila sami zase.« In v prihodnjih desetletjih se bodo dobro prodajali.

1900

Okrog leta 1900 je bila tovarna »Gebläsefabrik Schwendi« v lasti Franza Weishaupta starejšega, očeta Maxa Weishaupta, in njegovega mlajšega brata Franza. V ponudbo so vključeni puhalni sistemi – vključno z mehovi za cerkvene orgle – pa tudi prenosne kovačnice in kovaške peči za ključavničarje, kovače, tovarne strojev ter servisne delavnice.

1932

Max Weishaupt, rojen 31. oktobra 1908 v Schwendiju, leta 1932, sredi svetovne gospodarske krize, ustanovi lastno podjetje. Ime: »Max Weishaupt, Maschinenfabrik, Schwendi«. »Težji ko so časi, tem bolj je treba migati«: s tem geslom ustanovitelj podjetja znova začne proizvajati puhala in prenosne kovačnice.

Od leta 1936 naprej se je obseg naročil bistveno povečal. Delavnico je mogoče razširiti z dozidavo pisarne in tako ustvariti več prostora za proizvodnjo.

1938

Leta 1938 se Max Weishaupt poroči s Sofie Kiesle, hčerko frizerskega mojstra. Naslednje leto se jima rodi najstarejši sin Siegfried, leta 1941 Herbert in leta 1949 Maximilian. Zgornja fotografija je iz leta 1953.

Delavnica je drugo svetovno vojno prestala brez škode. Vendar pa je v naslednjih letih francoska vojaška vlada odredila demontažo več tisoč strojev na območju Württemberga in Hohenzollerna, saj jih je potrebovala za nadomestne dele. Pri Maxu Weishauptu je zasegla veliko stružnico. Po valutni reformi 20. julija 1948 se razmere počasi začnejo izboljševati. Zahvaljujoč kupni moči nove nemške marke je spet mogoče nabaviti surovine za proizvodnjo. Weishaupt zdaj proizvaja tudi elektromotorje. Med prve dejavnosti so v povojnem obdobju spadala popravila elektromotorjev.

1950

Od leta 1950 naprej Weishaupt dobavlja hladilne ventilatorje za skuterje znamke »Maico Mobil«, ki se odlična prodajajo. Sodelovanje se konča leta 1955. Weishaupt se v celoti osredotoči na tehnologijo zgorevanja.

Leta 1951 se zgodi odločilno srečanje: Max Weishaupt se julija prvič sreča s Švicarjem Jakobom Meierjem. Razlog za navezovanje stikov je pravzaprav ta, da je Max Weishaupt želel prodajati elektromotorje. Izkazalo se je drugače: Zvezna republika Nemčija Jakobu Meierju podeli patent s številko 920976 za izum oljnega gorilnika, Meier pa išče nemško podjetje, ki bo ta gorilnik izdelovalo po licenci in pod imenom »Monarch«.

1952

Licenčno pogodbo za oljni gorilnik »Monarch« Max Weishaupt in Jakob Meier podpišeta 6. junija – »po dolgotrajnih, težkih pogajanjih in pisni korespondenci,« kot zapiše Weishaupt. Odslej lahko podjetje gorilnik prodaja po vsem svetu, razen v Švici. Prvi gorilnik je bil nameščen pod vodstvom Raymonda Bärtschija, švicarskega strokovnjaka za tehnologijo zgorevanja. Ta podjetju svetuje glede tehničnih vprašanj.

Poslopja podjetja se izkažejo za premajhna. Zahvaljujoč državni razvojni pomoči v višini 40.000 nemških mark je Max Weishaupt lahko razširil poslovanje. Za 5000 mark kupi gradbišče za gostilno »Zum Hirschen«, v kateri je danes mestna hiša, in na naslovu Gutenzellerstraße 2 zgradi novo delavnico. Ko so nova poslopja dokončana, pa že ne zadoščajo več za vse hitrejšo rast proizvodnje. Reklamni prospekt ponuja vpogled v delo delavnice.

1953

Prvi predstavnik podjetja iz Zgornje Švabske je bil Alois Steimer iz Augsburga. Leta 1954 mu sledi Hans Niclas v kraju Wissen an der Sieg, leta 1956 pa Hans Bongartz v kraju Lübbecke. Svoje podjetje je hitro razvil v enega največjih prodajnih zastopstev.

1954

Izumitelj gorilnika Monarch, Jakob Meier, povsem nepričakovano umre 28. januarja. Zaradi tega je bilo treba pripraviti nov dogovor za gorilnik Monarch z vdovo proizvajalca. Podpisan je bil 1. februarja 1955.


Ponudba podjetja je raznolika: električni vijačni ventilator (od 214 mark naprej), meh za orgle (od 175 mark), elektromotorji (od 113 mark) in visokotlačni ventilatorji (od 305 mark) spadajo v ponudbo prav tako kot »povsem avtomatizirani oljni gorilnik Monarch« za 2080 mark.

1955

Prodajna mreža se hitro širi: v samo enem letu po ustanovitvi prvega zastopstva jih je bilo odprtih še 14.

Podjetje je zdaj prisotno tudi v tujini: na Nizozemskem, kjer Ton Harmsen ustanovi »Monarch Nederland« – Harmsen postane tesen prijatelj družine Weishaupt – in na Portugalskem z zastopstvom Rost & Janus iz družine Burmester.

1956

Odhod v tujino je bil strokovno načrtovan: prospekti v angleščini in lokalnem jeziku, tj. portugalščini, predstavljajo ključno prednost oljnih kotlov Weishaupt in zastopnikom omogočajo prepričljiv nastop.

Odslej Raymond Bärtschi zastopa izdelke Weishaupt v Friedrichshafnu. Oljno gorilno tehnologijo zdaj dopolnjujejo stikalne naprave. Te inštalaterjem ogrevalnih naprav lajšajo namestitev, strankam pa upravljanje novega ogrevalnega sistema: to je zdaj udobno in gospodarno.

1957

Ob 25. obletnici ustanovitve je podjetje z 200 zaposlenimi že največji industrijski obrat v kraju Rot-Tal. Ob jubileju je bil odprt nov obrat na lokaciji Bruckmähder: z novo industrijsko halo in velikim upravnim poslopjem. Weishaupt je tako našel svoj sedanji sedež podjetja. Za ohranjanje delovnega vzdušja Max Weishaupt zaposlene vabi na sindikalne izlete v pokrajino Allgäu.

Za namestitev in vzdrževanje izdelkov po vsej Nemčiji skrbi 20 prodajnih zastopstev ter številne servisne službe z več kot sto servisnimi vozili. Kako pomembna je ta storitev vodji podjetja, je razvidno iz zaupnega pisma stranki. V njem jo prosi, »da sporočite, ali ste zadovoljni z oskrbo svojih sistemov s strani mojega pristojnega prodajnega zastopstva. Če ta ne izpolnjuje pričakovanj, vas prosim, da mi to sporočite.«

1958

Oljni gorilniki Weishaupt delujejo na cesarskem dvoru v Teheranu, v angleških ministrstvih za zračni promet in delo, na ruskih ladjah ter pri številnih domačih in tujih strankah. »Oljni gorilniki Monarch osvajajo Evropo« je slogan najbolje prodajanega oljnega sistema v Nemčiji. Glede na zmogljivost ti stanejo od 1621 do 5859 mark, vključno s stikalno omarico.

1959

Z začetkom leta podjetje ni več osebna družba, temveč družba z omejeno odgovornostjo. Nov naziv: »Max Weishaupt Schwendi GmbH«. Poleg tega ustanovitelj podjetja za družabnico vzame »dolgoletno zvesto življenjsko sopotnico Sofie Weishaupt«, kot piše svojim poslovnim partnerjem.

Obtočna črpalka »Cuenod«, ki jo Weishaupt izdeluje po licenci švicarskega podjetja Atelier de Charmilles od pomladi naprej, zaradi dovršene tehnologije zagotavlja višjo učinkovitost. Medtem ko je prej morala ogrevano vodo v obtok v ogrevalnem krogu dovajati gravitacija, zdaj to nalogo zanesljivo prevzema črpalka.

1960

»1 celoten oljni sistem«, vključno s 3000 litri kurilnega olja, je prva nagrada uganke, ki jo Weishaupt objavi v julijski številki revije »Das Haus« – prvi korak pri oglaševanju za končnega kupca.

Novi kino »Kleine Bühne« je atrakcija v Schwendiju. Urejen je na mestu nekdanje industrijske hale v ulici Gutenzellerstraße. Max Weishaupt želi svojim zaposlenim in krajanom ponuditi več zabave. Premiera je 2. septembra. Film: »In večno pojo gozdovi« z Gertom Fröbejem.

1961

»Spoštovani vodja stroškovnih mest«: Tako se začne pismo Maxa Weishaupta vodstvu podjetja. Povod: podjetje je v zadnjih nekaj letih raslo tako hitro, da mora povsem na novo organizirati računovodstvo. Eden od ciljev: kratkoročni mesečni izkaz poslovnega izida.

Samo tri leta po selitvi v novo glavno stavbo jo je že treba razširiti. Weishaupt zaposluje približno 400 ljudi, zahteve glede prodaje, računovodstva in upravljanja kadrov pa je mogoče izpolnjevati samo z nenehnim novim zaposlovanjem.

1962

Podjetje ob 30. obletnici ustanovitve beleži izrazito rast, zlasti odkar se je leta 1952 začela proizvodnja gorilnikov. V samo sedmih letih se je letni promet povečal za šestkrat, leta 1961 je znašal že 30 milijonov mark. V podjetju Weishaupt je zdaj zaposlenih 500 ljudi. 25 odstotkov vseh oljnih gorilnikov, prodanih v Nemčiji, je iz Schwendija. Podjetje je zastopano v 13 državah, število podružnic, zastopstev in servisnih služb v Nemčiji pa se je povzpelo na 60. Primeren naslov v časopisu »Deutsches Volksblatt« ob obletnici: »Od delavnice do globalnega podjetja.«

Tehnološki pionir Weishaupt se pravočasno opre na obdelavo podatkov. Na začetku so pot v nove čase kazali mehanski stroji za obdelavo luknjanih kartic. 

1963

Preprosto, minimalistično in elegantno: z začetkom sodelovanja z legendarno šolo za oblikovanje v Ulmu (HFG Ulm) pot v korporativni oblikovni jezik najde oblikovalski slog Bauhausa. Ta izdelke zaznamuje še danes. Nov razstavni prostor, ki sta ga zasnovala Hans Gugelot in Hans Sukopp iz Inštituta za industrijsko oblikovanje v Ulmu ter je bil najprej postavljen v Frankfurtu, ter gorilnika W1 in WG1 so prvi oblikovalski mejniki.

Novo gorivo, nov gorilnik: Weishaupt vstopa v novo obdobje s plinskim gorilnikom WG1. Ta je rezultat obsežnih raziskav in odraža izjemno vizijo Maxa Weishaupta: pravočasno je namreč prepoznal pomen zemeljskega plina in je daleč pred tekmeci.

1964

Sklep o odobritvi nemškega združenja strokovnjakov za plin in vodo, na kratko DVGW, dokumentira, da so novi plinski gorilniki Weishaupt tehnično brezhibni. Po atmosferskem gorilniku WG1 je z gorilnikom WG2 na trgu že drugi model, plinski ventilatorski gorilnik. Preizkuse je opravil inštitut TÜV Bayern.

Oljni gorilnik W1 je korak proti novi generaciji gorilnikov – formalno, tehnično in glede na njihovo preprostost servisiranja. Razvoj, ki je do dandanes eden od stebrov ponudbe izdelkov Weishaupt. Gorilnik  je prvič opremljen tudi z večpolnim električnim vtičem, kar močno olajša namestitev – s tem je daleč pred svojim časom.

1965

Zaradi velikega povpraševanja po gorilnikih W1 se poveča potreba po proizvodnih površinah. Zgrajeno je še eno poslopje s 6500 kvadratnimi metri, zaradi česar je na voljo 22.000 kvadratnih metrov za proizvodnjo gorilnikov.

Na sejmu v Leipzigu so na programu pogovori z direktorji velikih podjetij vzhodnega bloka. Gorilnik  W1 in stikalna omarica WS1 za tehnični standard prejmeta zlato medaljo.

1966

Naslednja novost prihaja iz studia Atelier Müller-Brockmann: prvi prospekt za končne kupce. Prospekt »Weishaupt – toplina, dobro počutje, gospodarnost« predstavlja ponudbo izdelkov in različne možnosti njihove uporabe.

Podružnica raziskovalnega in razvojnega inštituta deluje na območju občine Augsburg od septembra do decembra: ker v Schwendiju še vedno ni oskrbe s plinom, je treba preizkuse za nadaljnji razvoj velikih plinskih gorilnikov in kombiniranih gorilnikov izvajati s pomočjo te začasne ureditve.

1967

Ob 35. obletnici ustanovitve beleži podjetje Max Weishaupt GmbH še en kvalitativni preskok. Skupni promet v jubilejnem letu znaša 69,4 milijona mark, od tega 60 odstotkov v Nemčiji in 40 odstotkov v tujini. Skupni prihodek se je v petih letih podvojil. V celotnem podjetju Weishaupt je zaposlenih 2690 delavcev, 872 v tovarni in podružnicah, 317 v hčerinskih podjetjih v Franciji in Belgiji, 1501 v prodajnih zastopstvih ter pri pooblaščenih trgovcih doma in v tujini. Prodajna in servisna mreža obsega 13 pisarn v lasti podjetja, 20 prodajnih zastopstev, 35 pooblaščenih trgovcev, 133 okrožnih predstavništev in 238 servisnih služb.

Novi oljni gorilnik U4 je primeren za toplarne za daljinsko ogrevanje in druge velike sisteme za proizvodnjo toplote. Tako kot vsi U-gorilniki tudi ta premaguje visok tlak v zgorevalni komori in ga je zato mogoče kombinirati z vsemi visokozmogljivimi kotli.

1968

Družba z 9,09-odstotnim znižanjem cen vseh svojih izdelkov izenači dvig cene zaradi novega desetodstotnega DDV, ki je uveden s 1. januarjem. Bruto prodajne cene tako ostanejo približno enake.

»Uporaba plina narašča«: ta naslov v trgovinskem listu z dne 25. oktobra dokumentira predvidevanja, s katerimi Max Weishaupt nadaljuje razvoj svojih izdelkov – podjetje je že leta 1962 na trg plasiralo svoj prvi plinski gorilnik. Ugledni poslovni časopis zdaj piše o »valu zemeljskega plina«, Weishaupt pa se izkaže za najbolje pripravljenega na novi trend.

1969

Proizvodno linijo zapusti 500.000. gorilnik; 17 let po začetku proizvodnje prvega gorilnika Monarch. Ogromna številka – vendar ne v primerjavi s proizvodnimi zmogljivostmi ob koncu šestdesetih let. Ta znaša 100.000 gorilnikov na leto.

Varnost je najpomembnejša – zlasti pri plinskih kotlih. Čeprav predpisi tega ne zahtevajo, so torej vsi plinski gorilniki opremljeni z magnetnimi ventili kakovostne skupine A.

1970

Odlična tehnologija, dober dizajn: recept, ki velja za razvoj vseh novih izdelkov od začetka sodelovanja z oblikovalcema Hansom Gugelotom (umrl leta 1965) in Hansom Sukoppom, je tudi vodilo pri izdelavi sistema stikalne plošče WP. Ta navdušuje s preizkušenimi komponentami in jasnim, minimalističnim oblikovanjem.

V noči s sobote na nedeljo so v obratu proizvedli štiri plinske gorilnike WG3. Namestitev se je začela v nedeljo zjutraj v Kölnu, sistem pa je bil pripravljen za obratovanje v ponedeljek ob 5. uri zjutraj: zahvaljujoč pripravljenosti pisarne v Kölnu veliko podjetje, ki ga je dobavitelj pustil na cedilu, pravočasno prejme svoj sušilni sistem, predelan z mestnega plina na zemeljskega, tako da lahko jutranja izmena novega delovnega tedna takoj začne z delom.

1971

Nemški patentni urad »oplemeniti« delo raziskovalnega in razvojnega inštituta: podeli namreč patent za »mešalna naprava z dvema zastojnima ploščama«, s katero Weishaupt že eno leto opremlja svoje plinske in kombinirane gorilnike. Omogoča optimalno mešanje plina in olja z zrakom ter stabilnejši plamen.

Župnijska cerkev v Schwendiju prejme štiri nove zvonove, ki so jih podarile družine Maxa Weishaupta in njegovih treh sinov. Zvonijo že od leta 1972. Weishauptova radodarnost – župnijska cerkev je samo primer – je raznolika in traja še danes.

1972

40 let podjetja Weishaupt: datum ni edini razlog za praznovanje. Podjetju gre namreč sijajno. Skupni promet v jubilejnem letu znaša 111,8 milijona mark, od tega je bilo 70 odstotkov doseženega v Nemčiji in 30 odstotkov v tujini. V obratu v Schwendiju je zaposlenih 930 ljudi, dodatnih 348 v podružnicah in 290 v hčerinskih podjetjih v tujini. Tržni delež gorilnikov Weishaupt v Nemčiji je nespremenjen in znaša 25 odstotkov.

Zgolj osem let po uvedbi na trg proizvodno linijo zapusti 500.000. gorilnik serije W; »ni razloga za veliko praznovanje« pa kljub temu trezno ugotavlja »Weishaupt Report«. V Schwendiju so navajeni velikih dosežkov.

1973

Septembra Weishaupt do Brasil odpre nov obrat. Samo dve leti po ustanovitvi hčerinske družbe so nove hale v São Paulu pripravljene za vselitev. Senator Max Weishaupt jih sam preda v njihov namen.

Po temeljitem preizkušanju DVGW podjetju izda »potrdilo za vzdrževalne dejavnosti skladno s tehničnim listom DVGW G 676«. Z njim zaposleni v podjetju Weishaupt dobijo dovoljenje, da naprave, ki jih dobavljajo, tudi vzdržujejo.

1974

Proizvodno linijo zapusti največji gorilnik doslej: WK5. Višja zmogljivost gorilnika pa pomeni tudi večje tehnične zahteve. Zato Weishaupt zaseda nadpovprečni tržni delež z odličnim ugledom v panogi, ki temelji na zanesljivosti tehnologije in servisni službi. WK5 je namenjen industrijski uporabi. Omogoča pretok olja 2400 kg na uro.

Ustanovljena je Donacija Herberta Weishaupta. Fundacija s sedežem v Ulmu, poimenovana po drugem najstarejšem sinu Maxa Weishaupta, podpira raziskave za odkrivanje in zdravljenje diabetesa, od katerega je Herbert Weishaupt umrl 4. februarja 1973. Ustanovni kapital znaša 50.000 mark.

1975

Bilančna vsota družbe Max Weishaupt GmbH prvič preseže mejo 100 milijonov mark.

»Ne mečite denarja skozi okno s kurjavo!« S tem sporočilom podjetje nagovarja neposredno končne kupce. Sedem preprostih in učinkovitih nasvetov, kako prihraniti denar pri ogrevanju, je namenjenih usmerjanju pozornosti na osrednjo izjavo v prospektu: da je vlaganje v gorilnik Weishaupt eden najučinkovitejših ukrepov za razbremenitev okolja in denarnice. 

1976

V mestu Kassel je začela delovati nova podružnica.

Tudi Tajvan zdaj spada v obsežno mrežo zastopstev, saj je tam sedež podjetja Singhotex, s katerim je sklenjena pogodba. V Reinachu v Švici se odpre zastopstvo HSB. 

1977

Ob 45. obletnici podjetja je konsolidirani promet skupine Weishaupt narasel na 177 milijonov mark. Delež izvoza znaša že 36 odstotkov. V obratu v Schwendiju je zaposlenih 925 ljudi, dodatnih 325 v podružnicah in 430 v hčerinskih podjetjih v tujini, večinoma v Franciji in Braziliji.

Modri plamen je zaščitni znak oljnega gorilnika »Purflam«. Izdelan je v pilotni seriji 200 kosov. Njegova posebnost: olje in zrak se dobesedno mešata do stopnje uplinjanja ter v celoti zgorevata tako kot plin. Od tod tudi barva plamena. Purflam je rezultat več kot desetletnega razvoja.

1978

Čas pisalnega stroja se izteka: računalniki, takrat še imenovani »pisalni stroji z zaslonom«, se vse bolj uveljavljajo ter naznanjajo novo dobo pisarniškega dela in organizacije.

Odpre se novi sedež podjetja Weishaupt U.K. v Willenhallu blizu Birminghama. Tukaj so izdelki usklajeni z britanskimi predpisi. Obsežno skladišče strankam zagotavlja hitro dostavo, tudi s pomočjo odlično opremljenih servisnih vozil.

1979

Pri podjetju Weishaupt čisto okolje ni samo vodilo pri razvoju kurilnih naprav, temveč tudi pri proizvodnji. Zato aprila v Schwendiju začne delovati sodobna čistilna naprava za odpadne vode. Odpadne vode očisti tako temeljito, da lahko te brez tveganja stečejo v kanalizacijo. Pred tem je bila potrebna obdelava v Münchenskem zbirnem mestu. 

1980

»Manager Magazin«, ena vodilnih nemških poslovnih revij, predstavi Siegfrieda Weishaupta na naslovnici aprilske izdaje. Tema: »Energetska kriza odpira privlačne trge.« Tema so strategije uspešnih podjetij pri spopadanju s posledicami naftnega šoka, Siegfried Weishaupt pa najpomembnejši sogovornik. V naslovno fotografijo je bilo vloženega ogromno truda: v tovarniških prostorih velik industrijski gorilnik svoj ogromen plamen pošlje v nočno nebo, da v ozadju portreta podjetnika ustvari dramatično vzdušje.

Vrhunska natančnost proizvodnje je bila vedno eno od vodilnih načel. S CNC-krmiljenim merilnim strojem, ki rezultate prikazuje v digitalni obliki, je vsak obdelovanec mogoče še natančneje preveriti; rezultat merjenja se pri tem samodejno zabeleži. 

1981

Ogrevana glava šobe je ena najpomembnejših inovacij novega razprševalnega oljnega gorilnika WL10. Zahvaljujoč lastnemu razvoju je mogoče celo predgretje lahkega kurilnega olja, zaradi česar so izboljšani pogoji ob zagonu gorilnika. Hkrati tehnologija omogoča brezhibno delovanje ogrevalnih kotlov z zelo nizko ogrevalno močjo, na primer v enodružinskih hišah. Zaradi odličnih rezultatov zgorevanja je WL10 naslednje leto prejel okoljsko oznako »Modri angel«. 

1982

Slovo od senatorja h. c. Maxa Weishaupta. 18. avgusta, tik pred dopolnjenimi 74 leti, umre moški, ki je leta 1932 začel v majhni delavnici, ob 50. obletnici pa je za sabo pustil resnično globalno podjetje. Zaradi gospodarske moči podjetja in njegove osebne zavzetosti se je njegov domači okraj Schwendi razvil v uspešno skupnost. Na fotografiji je Max Weishaupt z ženo Sofie na vrtu svoje vile: zasebno se je vedno počutil povezanega s svojo družino.

Nemški muzej v Münchnu, eden vodilnih svetovnih tehničnih muzejev, je za predstavitveno napravo izbral gorilnika Weishaupt: oljni gorilnik WL2 in plinski ventilatorski gorilnik WG1. Na oddelku za surovo nafto in zemeljski plin se obiskovalcem z merilnimi napravami prikažejo meritve dejanskih emisij in zgorevanja.

1983

Aprila proizvodno linijo zapusti dvomilijonti gorilnik Weishaupt. Gre za plinski ventilatorski gorilnik WG2. Darovan je za projekt »Otrok s posebnimi potrebami« v Wuppertalu.

V podjetju Weishaupt se usposablja 108 fantov in deklet: kot pomoč v pisarni, industrijsko nabavno osebje, načrtovalci delov, strojniki, mehaniki električnih aparatov, elektroniki in orodjarji. Podjetje s kvoto enajstih odstotkov zaposlenih v Schwendiju pomembno prispeva k poklicnemu usposabljanju v regiji in se s tem uvršča na prvo mesto v državi. Kvota med nemškimi podjetji v povprečju znaša samo pet odstotkov. 

1984

Na trg prihaja nov razred gorilnikov: veliki gorilniki serij 60 in 70 so začetek generacije industrijskih gorilnikov z izjemnimi regulacijskimi ter zgorevalnimi lastnostmi. Izhodna moč plinskih, oljnih in kombiniranih gorilnikov znaša od 700 do 11.000 kW.

Več kot polovica zaposlenih je v podjetju zaposlena že več kot deset let, 20 odstotkov pa več kot 20 let. To odraža odlične delovne razmere, kakovost delovnih mest in dobro delovno vzdušje.

1985

»Čisto okolje s kurilnim oljem in plinom« je tema simpozija, ki poteka 11. oktobra v Schwendiju. Številni strokovnjaki razpravljajo o poročilu raziskave, ki jo je Weishaupt objavil na to temo. Kritično preučijo »Tretje poročilo zvezne vlade o nadzoru imisij« iz leta 1984, ki na splošno prikazuje onesnaževanje okolja z oljnimi in plinskimi kurilnimi sistemi »gospodinjstev in malih potrošnikov«. Strokovnjaki podjetja predstavijo tehnične možnosti, ki jih je mogoče takoj uporabiti za zmanjšanje izpustov škodljivih snovi. Natisnjena je brošura na 20 straneh s pomembnimi informacijami in utemeljitvami v nakladi 100.000 izvodov. Ta pritegne veliko pozornosti.

Delta Modern Service prevzame zastopstvo za izdelke Weishaupt v Egiptu. Lastnik Said Owies je bil ustrezno usposobljen v Schwendiju.

1986

25 let podjetja Monarch-France: prvo in največje hčerinsko podjetje obeležuje jubilej. Sprva je bilo ustanovljeno v Parizu, po vmesni postaji v kraju Thionville v Lothringenu pa ima danes sedež v Colmarju. Podjetje Monarch-France je bilo leta 1986 s skoraj 200 milijoni frankov podjetje z največjim prometom v industriji gorilnikov. 40 podružnic in tehničnih pisarn, od tega številne že v lastnih poslopjih, s približno 300 zaposlenimi skrbi za stranke po vsej Franciji.

Italijansko hčerinsko podjetje se preseli na novozgrajeni sedež podjetja v mestu Saronno.

1987

Prvič je v skupini Weishaupt dosežen promet 300 milijonov mark: to je odlična novica ob 55. obletnici delovanja podjetja. Bilančna vsota je dosegla 178 milijonov mark. 983 zaposlenih dela v Schwendiju, 506 v 20 nemških podružnicah in 613 v desetih tujih hčerinskih družbah. 37 odstotkov prodaje ustvarijo z izvozom, od tega dve tretjini prek hčerinskih družb.

Blumberg v bližini Donaueschingena odpre drugo podružnico.

1988

Odslej za območje Bodenskega jezera skrbi nova podružnica Ravensburg. Prej je bil tam odgovorni zastopnik Raymond Bärtschi, ki je v podjetju Weishaupt nekoč priskrbel ogromno znanja s področja tehnologije gorilnikov. Bärtschi je iz zdravstvenih razlogov vrnil zastopstvo in kmalu zatem umrl.

Weishaupt se ponaša z dolgo tradicijo skrbi za zaposlene. Ustanovitelj podjetja Max Weishaupt je nekoč gradil stanovanja za priseljene zaposlene, danes pa je Siegfried Weishaupt ta, ki snuje pokojninski sistem podjetja z izjemnimi ugodnostmi.

1989

Slovo od Sofie Weishaupt. 16. februarja v 81. letu starosti umre poslovna partnerica in soproga ustanovitelja podjetja Maxa Weishaupta. V odločilnih letih na začetku delovanja podjetja je bila zvesta spremljevalka in je na številnih področjih zaznamovala usodo podjetja. Do nedavnega je aktivno sodelovala pri njegovem razvoju.

1990

Kakšen uspeh! Komaj se je izdelek Thermo Unit iz hiše Weishaupt začel prodajati, že ga zasipajo priznanja: na industrijskem oblikovalskem forumu v Hannovru je Siegfried Weishaupt prejel »posebno nagrado za odličen dizajn«, ki mu jo je podelila spodnjesaška finančna ministrica Birgit Breuel, na obrtnem sejmu v Münchnu pa »zvezno nagrado za izjemne inovativne dosežke na področju obrti«. Izdelku Thermo Unit so nagrado namenili tudi oblikovalski centri v Stuttgartu in Severnem Porenju-Vestfaliji, prav tako žirija na pariškem sejmu »Interclima«. Vendar razlog za veselje niso samo pohvale za novi izdelek: enako velja za prodajne številke – v prvem letu proizvodnje je bilo prodanih več kot 10.000 kotlov.

Proizvodno linijo zapusti dvomilijonti gorilnik W. Izjemen uspeh – ki pa ga, kot je bilo trezno zapisano v poročilu »Weishaupt Report«, obeležujemo »brez večjega razburjenja«.

1991

Zastavica podjetja Weishaupt še nikoli ni plapolala na nadmorski višini 6480 metrov – in je verjetno prva zastavica katerega koli podjetja iz ogrevalne industrije na šesttisočaku! Jean Bernhard Gaumin, vodja alpinistične odprave in po poklicu inženir za ogrevalne sisteme, jo drži pred fotoaparatom, ko se je z osmimi spremljevalci povzpel na Ausangate v perujskih Andih.

Od leta 1952 so obrat v Schwendiju zapustili trije milijoni gorilnikov – nov mejnik pa je dosežen tudi na področji hrupa. Trimilijonti gorilnik je model kombiniranega gorilnika WGL30, ki je bil podarjen bolnišnici okrožja Löbau na Saškem.

1992

Odpre se Weishaupt Forum. Maja v navzočnosti newyorškega arhitekta Richarda Meierja poteka slavnostna otvoritev novega razstavnega, izobraževalnega in družbenega poslopja, ki ga je zasnoval. Po dveh letih gradnje tovarna v Schwendiju dobiva novo podobo: v purističnem slogu, ki zapoveduje izjemno preciznost. Eden od vrhuncev praznovanja z nekaj sto povabljenimi: koncert s pomembnim sodobnim skladateljem Philippom Glassom, predstavnikom »minimalistične glasbe«. Sam izvede svoje delo »Opening«.

Upravljanje kakovosti pri podjetju Weishaupt je zgledno in skladno s standardom ISO 9001/EN 29001. To potrjuje nemška družba za certificiranje sistemov za nadzor kakovosti, na kratko DQS, ki preverja vse delovne procese od sprejema naročila do servisne službe. Tako je uradno potrjeno, da je upravljanje kakovosti podjetja skladno z mednarodnimi standardi.

1993

Visoko priznanje za Weishaupt Forum: podeljena mu je nemška arhitekturna nagrada »Deutsche Architekturpreis ’93«. Rita Süssmuth, predsednica Bundestaga, jo preda Siegfriedu Weishauptu na slovesnosti v Bundestagu v Bonnu. Žirija pohvali Forum, ki ga je zasnoval Richard Meier, ker »zadosti procesu urbanizacije, ki industrijski obrat, center za usposabljanje in prostore za pomembno zbirko sodobne umetnosti na podeželju združuje v eni arhitektonski enoti.«

14. hčerinsko podjetje je ustanovljeno na Švedskem. Podružnica v Regensburgu, pristojna za vzhodno Bavarsko, dopolnjuje prodajno in servisno mrežo. V Atenah se odpre zastopstvo Energia, v Indiji podjetje Rajni, v Makedoniji pa podjetje Termoking.

1994

Na trg prihaja novi posebni plinski Kotel  »Weishaupt Thermo Gas«. V izvedbah s sedmimi različnimi zmogljivostmi od 9 do 34 kW omogoča popolno izbiro glede na velikost in toplotne potrebe eno- ali večdružinske hiše. Kotel  je dobavljen v celoti sestavljen in predhodno nastavljen, montaža in zagon sta za inštalaterje ogrevalnih naprav torej zelo preprosta. 

Siegfried Weishaupt je izvoljen za predsednika Evropskega združenja gorilnikov CEB. Med nekdanjimi soustanovitelji združenja je Max Weishaupt, ki ga je vodil kot ustanovni predsednik.

1995

Nedvomno Richard Meier: nov razstavni prostor, ki je bil prvič uporabljen na sejmu ISH v Frankfurtu, je zasnoval slavni newyorški arhitekt. Oblikovalski slog, ki je zaznamoval že Weishaupt Forum, klasična razmerja in briljantno beli razstavni prostor jasno ločujejo od običajnih razstavnih prostorov. Je naslednik sistema stojnic, ki ga je leta 1963 razvil Hans Sukopp ter se je vrsto let izkazoval s svojo kakovostjo in brezčasnostjo.

40 let podjetja Monarch Nederland in 70. rojstni dan ustanovitelja Tona Harmsena: dvojni jubilej na Nizozemskem. Ton Harmsen je bil eden prvih, ki je v Evropi utiral pot oljnim in pozneje plinskim kotlom. S podjetjem Weishaupt ni povezan samo poslovno, ampak tudi prijateljsko.

1996

Obsežne naložbe v proizvodnjo poenostavljajo in avtomatizirajo proizvodne procese. Novo skladišče za dolge izdelke na podlagi ukazov iz računalnika za krmiljenje skladišča samodejno dostavi material iz ene od 180 kaset. V novem centru za obdelavo pločevine računalnik nadzoruje celoten delovni proces. Zahvaljujoč laserski tehnologiji je mogoče izdelati bolj ali manj poljubne oblike. Robot prevzame delo v novem centru za upogibanje (fotografija zgoraj): napolni stroj, odstrani upognjeno cev in končani obdelovanec položi v pripravljeno posodo.

Podjetje svojo ponudbo zaokroži z uvedbo nove plinske kondenzacijske naprave »Weishaupt Thermo Condens«. Jedro je toplotni prenosnik iz zlitine aluminija in silicija v enem odlitku, ki je zelo odporen pred korozijo. Zahvaljujoč posebej zasnovanemu toplotnemu prenosniku je kondenzacijsko toploto (vodno paro) mogoče znova pridobiti iz izpušnih plinov. Naprava ni samo gospodarna, ampak tudi in predvsem okolju prijazna: izpušni plini iz naprave Thermo Condens vsebujejo minimalne količine dušikovega oksida in ogljikovega monoksida.

1997

Začne se doba digitalnega krmiljenja kurilnih sistemov. Njegov prvi predstavnik: serija W40 (fotografija spodaj). Jedro je sistem za upravljanje kotla, katerega mikroprocesor krmili in nadzira vse funkcije. Podatkovno vodilo omogoča priklop na sistem za upravljanje stavb ter s tem oddaljena nadzor in diagnosticiranje. Še ena novost: plinski in oljni gorilniki imajo enako tehnično platformo, kar poenostavlja montažo, upravljanje, nastavitve in vzdrževanje, razporejanje in dobavo rezervnih delov. Posledica: bistvena cenovna prednost.

V letu 65. obletnice podjetja je promet konsolidirane skupine dosegel 642 milijonov mark s 35-odstotnim deležem izvoza. Bilančna vsota je narasla na 346 milijonov mark. Podjetje ima 2750 zaposlenih, od tega 1083 v obratu v Schwendiju, 725 v nemških podružnicah, 188 pri Neubergerju in 754 v tujih hčerinskih družbah.

1998

multiflam® je ime nove tehnologije gorilnikov, ki dosega zmanjšanje emisij dušikovega oksida, kar se je prej pri delovanju na olje med vsakodnevno uporabo zdelo nemogoče. Manj kot 120 mg/kWh NOx  je postalo resničnost – potrjeno s praktičnim preizkusom v kliniki Münsterklinik samostana Zwiefalten, pri katerem so bile vrednosti obeh gorilnikov Weishaupt ves čas pod 100 mg/kWh. In takšen je princip delovanja: tri do štiri sekundarne šobe, ki so koncentrično razporejene okrog primarne šobe, razpršujejo tekoče gorivo. Oljna meglica iz teh šob se meša z zgorevalnim zrakom in dimnimi plini iz gorilne komore ter se delno upari. Tako pripravljeno gorivo nato zgori s skoraj modrim glavnim plamenom, primerljivim s sistemom modroplamenskega gorilnika z majhno močjo. Tehnologija multiflam tako zagotavlja optimalno zgorevanje kurilnega olja EL z izrazito zmanjšanim nastajanjem NOx , popolnim zgorevanjem brez saj in z minimalnim presežkom zraka. V naslednjem letu se začne dobava prvih serijskih gorilnikov.

1999

Weishaupt in arhitektura – posrečena povezava. Še en odraz tradicije tega podjetja je novi sedež švicarske podružnice v kraju Geroldswil v kantonu Zürich. Zaščitni znak poslopja, ki ga je zasnoval priznani züriški arhitekt Theo Hotz, je steklena pregrada za zaščito pred hrupom in sončno svetlobo, ki se dviga nad avtocesto A1. Zgledna pa ni samo arhitektura, temveč tudi zelo varčna hišna tehnika, za katero so bile zahteve vključene v načrtovanje že od samega začetka.

Začelo se je novo obdobje obdelave podatkov: v obratu Schwendi je uspešno zaključena uvedba poslovne programske opreme »R/3« razvijalca SAP. Delovni procesi so poenoteni in vsa poslovna področja medsebojno povezana. Od leta 2000 naprej so vse podružnice povezane v omrežje, od leta 2001 pa tudi hčerinske družbe. Cilj: optimalna obdelava vsakega posameznega naročila.

2000

»Montage 2000« je ime enega največjih investicijskih projektov v zgodovini podjetja: za montažo gorilnikov je bila preurejena obstoječa hala in zgrajena nova, sodobna hala z 2300 kvadratnimi metri. Obrat začne obratovati konec leta. Cilj je bil razvoj optimalnih proizvodnih procesov – hitrih, prilagodljivih, zaposlenim prijaznih, varčnih in zanesljivih. Kot se je kmalu izkazalo, je to tudi uspelo.

Novi napravi WTC45 in WTC60 sledita trendu kondenzacijske tehnologije in zaokrožata spekter zmogljivosti do 62 kW. V tako imenovani kaskadni razporeditvi, pri kateri so zaporedno priključene do štiri kondenzacijske naprave, je tako mogoče doseči vrhunske zmogljivosti do 240 kW.

2001

50 let v enem podjetju – Bruno Rothmaier to izjemno obletnico obeleži 1. oktobra. Leta 1951 se je pri 13 letih podjetju pridružil kot vajenec strojnik in tako doživel celotno obdobje proizvodnje gorilnikov v Schwendiju.

S 110-odstotnim standardnim izkoristkom je nova serija »Weishaupt Thermo Condens-A« dosegla trenutne meje tehničnega razvoja. Gre za povsem nov izdelek iz lastnega raziskovalnega in razvojnega centra, ki čaka na svetovno premiero: »tehnologija SCOT«, ki zagotavlja optimalne vrednosti zgorevanja ne glede na sestavo gorilnega plina in vedno optimalno zgorevanje med celotno življenjsko dobo naprave.

Dobro delovno vzdušje, veselje in zanesljivost so osnova za zadovoljstvo naših strank povsod po svetu.

Vizija ima tradicijo. V vsaki generaciji.

Že odkar je Max Weishaupt leta 1932 ustanovil naše podjetje, obstaja za nas samo ena smer: naprej. Tudi zaradi močne družinske tradicije. Danes Siegfried in Thomas Weishaupt tradicionalno podjetje vodita v prihodnost z najvišjimi zahtevami, najobširnejšim znanjem in absolutno zanesljivostjo.

Veliko zaposlenih, ena DNK: zanesljivost.

Zanesljivost v hiši Weishaupt ni samo obljuba. Je drža. Vsakega posameznika. Zanesljivi in dolgoletni sodelavci so temelj uspeha podjetja Weishaupt. Številni kolegi so že tretja generacija ali pa so v našem podjetju zaposleni že več kot 40 let. Kot delodajalec smo na to še posebej ponosni.

Arhitektura in umetnost. Jasna črta Weishaupta.

Zbirka

V zbirki so zajete inkunabule abstraktnega ekspresionizma – vključno z Markom Rothkom – pa tudi dela ameriškega pop umetnika Warhola ali Lichtensteina. Josef Albers in Max Bill sta evropska predstavnika konkretne umetnosti.

Zbirka
Weishaupt Forum
Weishaupt forum

Snežno beli Weishaupt Forum na sedežu podjetja v Schwendiju je impresiven zaščitni znak, ki jo je zasnoval ameriški arhitekt Richard Meier. Poslopje izpolnjuje številne naloge v vsakdanu skupine podjetij in odraža celotno kulturo podjetja: jasnost, vrednote, funkcionalnost.

Up